שאלות נפוצות על בדיקת פאפ
בדיקת הפאפ היא בדיקה המספקת מידע רב ערך על בריאות צוואר הרחם של האישה. זה נורמלי להרגיש קצת לחוצה לפני בדיקה זו – במיוחד אם מעולם לא עברת אחת כזו. הידיעה למה לצפות יכולה להרגיע אותך ולהכין אותך נפשית.
במאמר זה סיכמנו עבורך כמה שאלות נפוצות לגבי ההליך, כדי שתרגישי בטוחה ומוכנה יותר לבדיקה.
מהי בדיקת פאפ ולמה כדאי לעבור אותה?
בדיקת פאפ היא בדיקת סקר לאיתור תאים לא תקינים בצוואר הרחם שעלולים להצביע על סרטן צוואר הרחם. על פי נתוני היחידה לרישום סרטן במשרד הבריאות, כ-250 נשים מאובחנות מדי שנה בישראל עם סרטן צוואר הרחם. ללא בדיקה זו, מספר הנשים שיאובחנו יהיה גבוה בהרבה, ובנוסף, מרבית מקרי הסרטן המאובחנים, נמצאים אצל נשים שלא עוברות בדיקות פאפ בצורה מסדורת.
למה עליי לצפות בבדיקה?
בשלב הראשון של הבדיקה הרופא חושף בעדינות את צוואר הרחם בעזרת מכשיר הנקרא ספקולום. בשלב הבא הרופא נוטל משטח מצוואר הרחם בעזרת מברשת עדינה.
כמה זמן נמשכת הבדיקה?
הבדיקה היא קצרה ואורכת לרוב דקה או שתיים.
האם הבדיקה כואבת?
בדיקת פאפ עלולה לגרום לאי נוחות קלה אך לרוב איננה כואבת.
האם אני יכולה להיבדק בזמן ימי הוסת?
עדיף לא ליטול בדיקת פאפ בזמן הוסת. בדיקה בזמן הוסת עלולה להוריד את דיוקה.
באיזו תדירות עלי להיבדק?
התדירות תלויה במספר גורמים, כולל הגיל וההיסטוריה הרפואית שלך. אם אינך בטוחה אם את זקוקה לבדיקה, התייעצי עם הרופא שלך. ככלל, ההמלצה בישראל היא לבצע בדיקת פאפ מדי 3 שנים, החל מגיל 25. נשים אצלן בדיקות הפאפ אינן תקינות, או שזוהו כנשאיות של וירוס הפפילומה, נדרשות לבצע בדיקות פאפ בתדירות גבוהה יותר, בהתאם להנחיות הרופא.
מה לגבי בדיקה של וירוס הפפילומה?
בדיקות הפאפ העדכניות בכל קופות החולים כוללות כבר, כחלק בלתי נפרד מבדיקת הפאפ, בדיקת PCR לזיהוי נשאות של וירוס הפפילומה, ולכן אין צורך לבקש בדיקה כזו בנפרד. על הקשר בין וירוס הפפילומה לבין סרטן צוואר רחם ניתן לקרוא במאמר נפרד.
האם עלי לבצע בדיקות פאפ אם קיבלתי חיסון נגד וירוס הפפילומה?
קבלת חיסון איננה פוטרת מבדיקות פאפ שיגרתיות. גם אם קיבלת חיסון, את עדיין צריכה לעבור בדיקה קבועה לאיתור תאים לא תקינים של צוואר הרחם ו-HPV. החיסון מגן מפני מספר סוגים של וירוס הפפילומה, אך אף חיסון איננו יעיל ב-100% והחיסון לא יכול למנוע הדבקה בכל שאר הזנים של הנגיף – ישנם למעלה מ-100 סוגים של HPV!
בין אם קיבלת את החיסון כנגד HPV ובין אם לאו, חשוב לעקוב אחר המלצות הרופא שלך לגבי בדיקות סקר קבועות.
כותב התוכן: ד"ר נדב משען
מומחה ברפואת נשים, גינקולוגיה אונקולוגית ומחלות צוואר הרחם.
מנהל הכירורגיה הלפרוסקופית במחלקה לגינקולוגיה אונקולוגית בבית חולים ליס, מרכז רפואי תל אביב, איכילוב.