רחוב רמב"ם 26, גבעתיים

בלוטת זקיף

בלוטת הזקיף. ד"ר נדב משען

בלוטות זקיף בכירורגיה גינקו-אונקולוגית


השימוש בטכניקה של דגימת בלוטות זקיף על פני הסרה מלאה של בלוטות לימפה אזוריות נכנסת לשימוש רוטיני בכירורגיה של גידולים סרטניים של מערכת הרביה הנשית.

מה זה בעצם בלוטת זקיף?

כל איבר בגוף מנוקז על ידי מערכת של דרכי לימפה המתנקזות לתוך בלוטות לימפה. ניתן לחשוב על מערכת הלימפה כעל נתיב נסיעה עם תחנות בדרך. בלוטת הזקיף היא הבלוטה הראשונה (התחנה הראשונה) בנתיב הניקוז של מערכת הלימפה של האיבר הספציפי.

מדוע חשוב לדגום את בלוטות הלימפה בכירורגיה אונקולוגית?

מגוון גדול של גידולים סרטניים מתפשטים ושולחים גרורות בגוף דרך מערכת הלימפה. יש חשיבות גדולה בניתוחים אונקולוגים לוודא כי אין גרורות בבלוטות לימפה על מנת לדעת את שלב המחלה ולכוון את הטיפול האונקולוגי הנכון. ולכן, בחלק גדול מהניתוחים יש להסיר את בלוטות הלימפה האזוריות בכחלק מהניתוח.

מה לגבי בלוטת הזקיף?

לאורך השנים התפתחה הבנה שבמידה ואין גרורות בבלוטת הזקיף (התחנה הראשונה) של נתיב הניקוז של מערכת הלימפה, הסיכוי למצוא גרורות בבלוטות אחרות קטן מאד. ולכן, אם נזהה את בלוטת הזקיף נוכל להסיר אותה ולהמנע מהסרה מלאה ורדיקלית של בלוטות הלימפה באותו אזור, שכרוכה לעיתים בסיבוכים ניתוחים משמעותיים.

חלק מהסיבוכים ארוכי טווח וקשים לטיפול. כלומר במידה וזיהינו בלוטת זקיף, והיא נקייה מגידול, נוכל לדעת ברמת וודאות גדולה שהגידול הסרטני לא התפשט לבלוטות לימפה.

מה לגבי גידולים גינקולוגים?

נכון להיום, טכניקת זיהוי בלוטת הזקיף נכנס לשימוש רוטיני בסרטן רירית הרחם וסרטן הערייה (vulva), וכן במידה רבה בסרטן צוואר הרחם. לאורך השנים פתחנו את היכולת הכירורגית לזהות את בלוטות הזקיף שמנקזת את אברי האגן, והצטבר מידע מחקרי רב שמאשר שבמידה ובלוטת הזקיף בגידולים גינקולוגים תקינה ונקייה מגידול סרטני ניתן להגיד בוודאות גדולה ששאר הבלוטות באגן ללא גידול.

טכניקה זו מאפשרת להסתפק בהסרת בלוטת הזקיף ולהימנע מהסרה מלאה של בלוטות הלימפה באגן עם הסיבוכים הפוטנציאלים הרבים הכרוכים בכך.

בימים אלה השלמנו במחלקה לגינקולוגיה אונקולוגית באיכילוב רכישה של מערכת ניתוח לפרוסקופית מתקדמת עם יכולות זיהוי פלורסנטיות אשר מאפשרת לנו לזהות ברמת דיוק גבוהה מאד את בלוטות הזקיף במהלך הניתוחים.

מערכת זו מהווה חוד החנית של הכירורגיה הלפרוסקופית בימנו ומקלה מאד את מלאכת זיהוי בלוטות הזקיף.

בתמונה זיהוי בלוטות זקיף צבועות בחומר פלורוסנטי במהלך ניתוח לחולה עם סרטן רירית הרחם.

 

כותב התוכן:  ד"ר נדב משען

כותב התוכן: ד"ר נדב משען

מומחה ברפואת נשים, גינקולוגיה אונקולוגית ומחלות צוואר הרחם.
מנהל הכירורגיה הלפרוסקופית במחלקה לגינקולוגיה אונקולוגית בבית חולים ליס, מרכז רפואי תל אביב, איכילוב.

מאמרים דומים

בדיקת פאפ לא תקינה

בדיקת פאפ היא בדיקת סקר לצורך אבחון מוקדם של סרטן צוואר הרחם. הבדיקה כוללת נטילת דגימה מצוואר הרחם ובחינת הדגימה אחר נוכחות של וירוס הפפילומה (HPV) ואו נוכחות

קראו עוד »
תאי אפיתל קשקשיים של צוואר הרחם. ד"ר נדב נשען

שאלות נפוצות על בדיקת פאפ

שאלות נפוצות על בדיקת פאפ בדיקת הפאפ היא בדיקה המספקת מידע רב ערך על בריאות צוואר הרחם של האישה. זה נורמלי להרגיש קצת לחוצה לפני בדיקה זו –

קראו עוד »

להתייעצות, השאירי פרטים ואחזור אליך בהקדם

© כל הזכויות שמורות לד"ר נדב משען  |  MD-Digital קידום אתרים  | עיצוב ובניית האתר: הרמוניה דיגיטלית לעסקים

דילוג לתוכן